Belangrijkste


En nu blijven geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de meeste van deze is de liefde. 1Kor.13:13 HSV

Ze worden gezien als de drie christelijke waarden: Geloof, hoop en liefde. Je ziet ze als kettinkje vaak: het kruisje, het ankertje en het hartje. Heel mooi allemaal. En ze zijn natuurlijk alle drie ontzaggelijk belangrijk. Want zonder hoop vaart niemand wel en zolang er leven is, is er hoop, gezegden die we regelmatig tegen komen. En zonder geloof zijn we verloren en kunnen we niets. En wie is er niet op zoek naar onvoorwaardelijke liefde? Ze horen dan ook onlosmakelijk bij elkaar.

Paulus schrijft dit hoofdstuk tussen twee belangrijke, andere hoofdstukken in, die gaan over het functioneren van de Heilige Geest in de gelovige en in de gemeente. De negen, bovennatuurlijke, gaven, waar geloof ook onder valt, zijn genoemd, het volgende hoofdstuk is feitelijk de beschrijving van hoe een eredienst er uit zou moeten zien: Iedereen heeft iets. Maar dat alles kan en mag niet en nooit functioneren zonder de liefde, want dan wordt het krachteloos, nutteloos en waardeloos. Het is juist de liefde, tot God en tot onze medemens, die de gaven doet vrijzetten. Bewogenheid is een sleutel als je op zoek bent naar meer van de Geest. Zie naar Jezus: Hij was met ontferming over de schare bewogen en zag ze ronddolen als schapen die geen herder hebben, dan zegt Hij de woorden dat de oogst groot is en de arbeiders maar weinig zijn. M.a.w. er is geen bewogenheid, geen liefde. En een kenmerk van de eindtijd is dat de liefde zal verkillen. Mensen zijn vaak alleen maar uit op eigengwin, ook in relaties, terwijl het in de liefde juist gaat om de ander. Ook hierin geeft Jezus ons het voorbeeld: Hij offerde Zichzelf op, het toonbeeld van de liefde.

Daarom noemt Paulus de liefde de belangrijkste van de drie, zonder de andere twee te kleineren. Want we hebben geloof nodig om gered te worden, en als gave van de Geest om wonderen te doen, en zonder hoop zijn we de meest beklagenswaardigste mensen in de wereld. Mensen die de hoop verliezen zijn ten einde raad en als niemand ze wijst op de Hoop, op de Here Jezus, dan loopt het niet goed af. Maar al deze dingen kunnen en zullen niet functioneren als we de liefde niet kennen. En laat nou juist de liefde genoemd worden als eerste deel van de vrucht van de Geest. (Gal. 5:22) Je hoort wel eens mensen zeggen: vruchten, maar het is er maar eentje. Acht partjes bijeengehouden door de schil van de liefde en allemaal voortkomend uit het werk van de Geest.

Liefde tussen twee mensen is iets heel bijzonders, maar de liefde van God tot mens en mens tot God, gaat zelfs dat te boven, het overstijgt de dood, het overwint de dood en God wil het ons allemaal geven. We hoeven het alleen maar te ontvangen! Is dat niet geweldig?

Een gedachte over “Belangrijkste

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s