X-Ray


Doorgrond mij, o God, en ken mijn hart, beproef mij en ken mijn gedachten. Zie of er bij mij een schadelijke weg is

en leid mij op de eeuwige weg. Psalm 139:23-24 (HSV)

Lezen: Psalm 139

Zijn alle Psalmen juweeltjes, deze springt er toch wel uit. Een Psalm van bemoediging, maar ook van toewijding. Een Psalm die in mijn oude gemeente vaak gezongen werd in de zondag van voorbereiding op het Heilig avondmaal. Zeker deze laatste verzen:

Doorgrond m’, en ken mijn hart, o HEER;

Is ’t geen ik denk niet tot Uw eer?

Beproef m’, en zie, of mijn gemoed

Iets kwaads, iets onbehoorlijks voed’;

En doe mij toch met vaste schreden

Den weg ter zaligheid betreden.

Heel mooi, zeker ook om te horen in de uitvoering van The Psalm Project

Maar als je het goed beschouwt vraagt David hier nog al wat. Toch is er geen greintje angst te bespeuren in de hele Psalm. En hij vraagt het ook niet op een hoogmoedige toon van ‘kijk nu eens hoe goed ik ben!’ Nee, hij vraagt oprecht aan God om Hem eens te checken of hij nog wel recht loopt, het spoor houdt. Het is bijzonder om te zien dat in het Hebreeuws het woordje schadelijke, of de verkeerde weg eigenlijk aangeeft een weg van smart. David weet dat de weg van de Heer verlaten je op smart, verdriet, kan komen te staan en dat wil hij voorkomen. Dus niet om te kijken of hij wel goed bezig is, of hij wel ergens geschikt voor is (Avondmaal) maar of hij het spoor nog wel houdt. Durven we het aan om dat aan de Here God te vragen? Dan kan het zijn dat Hij misschien wel eens een vinger op de zere plek kan leggen, want Zijn ogen kijken dwars door alles heen. Hij kent ons al, door en door en ziet elke onregelmatigheid in ons, ook de verborgen dingen, die niemand weet. Zoals onze motivatie, waarom we iets wel, of juist niet, doen. Toch blijft Zijn liefde overeind, daarom ook geen spoor van angst. Maar wel de vraag om correctie. Is er iets dat niet is naar Uw wil, laat het me weten en help me om de goede weg te gaan, dus af te rekenen met zonde en ongerechtigheid in mijn leven.

Een Röntgen apparaat legt alles bloot en laat de oneffenheden, de ongerechtigheden, zien. Als er dan iets is kan het weggenomen worden of door operatie of door medicatie. God kijkt met Zijn X-Ray ogen door ons heen om te zien of alles nog goed gaat. Met dit lied geven we Hem ook toestemming om dat te doen en staan we open voor correctie. Dat kan dan wel een operatie, het wegsnijden van verkeerde dingen, tot gevolg hebben, maar dan lopen we wel weer recht, op de recht weg, de weg der zaligheid. Misschien doet het even zeer, maar het resultaat is er dan ook zeker naar. Bid jij het mee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s