Waar hou je van?


Heb de wereld niet lief en ook niet wat in de wereld is. Als iemand de wereld liefheeft, is de liefde van de Vader niet in hem.

Want al wat in de wereld is: de begeerte van het vlees, de begeerte van de ogen en de hoogmoed van het leven, is niet uit de Vader, maar is uit de wereld. 1Joh2:15-16 HSV

Lezen: 1Joh2: 12-17

Je leven geven aan de Here Jezus is 1 en alleen dat is nodig om gered, behouden, verlost te worden.

Maar daaruit voort vloeit wel een ander leven. Een leven dat zich kenmerkt door een andere Geest, de Heilige Geest, Die in je is gaan wonen en je leven een andere koers geeft. Dat is wat we bekering noemen, je gaat een andere kant op. Dat gaat met vallen en opstaan en niemand is daarvan gevrijwaard. Als je dit hele stukje leest, dan zie je dat Johannes eerst iedereen de hemel in prijst voor wat ze doen, maar dan met deze waarschuwing komt. Waarom? Omdat, als we een goed leven leiden en geleid worden door de Geest, we meer last gaan krijgen van de tegenstander. Die ziet namelijk dat je vrucht gaat dragen en probeert je onderuit te halen met de dingen van de wereld, hier getypeerd door drie dingen:

1) de begeerte van ons vlees,

2) de begeerte van onze ogen en

3) de hoogmoed van het leven.

En daar waar je het zwakst in bent zal je de aanval kunnen verwachten. Als we de geschiedenis van David en Batseba nemen, dan zien we dat David thuis was gebleven en niet mee de strijd was ingegaan met zijn leger. (2Sam11:1)Dan blijft hij thuis en moet toch zijn energie kwijt.Op het dak ziet hij Batseba een douche nemen en hij wordt verliefd, nodigt haar bij zich thuis en verleidt haar, het kwaad is geschied. Het gaat soms zo subtiel. Je hebt een klik samen, kunt goed praten of je vindt een luisterend oor en voor je het weet ben je tot elkaar aangetrokken en gaat het mis. Wapen jezelf er tegen door nooit met iemand van het andere geslacht alleen te zijn, ook niet thuis te brengen. Wie meent te staan, zie toe dat hij niet valle, zegt Paulus. (1Kor10:12) En hoogmoed? Waar moet je nu hoogmoedig voor zijn? Ik kan me herinneren, dat toen we meer van Gods Geest gingen ervaren we onszelf best wel goed vonden ten opzichte van hen die dat allemaal (nog) niet hadden. Juist die houding maakte dat andere er nog minder in geïnteresseerd waren. En sommige mensen worden hoogmoedig omdat ze de nederigste zijn….

Vergeet niet dat de boze er een hekel aan heeft als je vrucht draagt. Deze dingen kunnen verhinderen dat je dat gaat doen. Wees daarom alert. Versterk je fort in vredestijd, zodat het sterk en stevig is, gefundeerd in het woord van God als de aanvallen komen. Leer jezelf discipline aan (discipline zit in het woord discipel) van iedere dag je stille tijd met God, lezen uit Zijn woord en gebed. En laat je geen zand in de ogen strooien.

God wil dat we vruchtbaar zijn, vrucht dragen, de vrucht van de Geest ten toon spreiden. Liefde tot de wereld doodt die vrucht, maar de liefde tot God laat die juist opbloeien. Het is maar net waar je van houdt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s