De Beste Herder


En Ik, de HEERE, zal een God voor ze zijn, en Mijn Knecht David zal Vorst zijn in hun midden. Ík, de HEERE, heb gesproken. (Ezech.34:24 HSV)

Ezechiel gaat, namens de HERE God, flink tekeer tegen herders die herder zijn ten koste van het volk. Die op eigen eer en gewin uit zijn. Dat was toen, dat zien we nu ook soms nog. Maar een goede herder is er eentje die op zoek gaat naar dat ene verloren schaap, die zijn leven inzet voor de schapen, die zichzelf op wil offeren ter wille van de kudde. Eigen eer en roem horen daar niet bij.. Aan de andere kant is het zo dat wij, de kudde, onze herders wel eens meer mogen eren en hen in het zonnetje zetten. Ze doen zoveel werk, vaak achter de schermen, waar we geen weet van hebben. Kritiek geven is makkelijk, maar we moeten meer voor ze met Onze Vader over hen praten dan met mede gemeenteleden.

Onze grote voorbeeld is en blijft natuurlijk de Here Jezus, Hemzelf, Hij deed voor hoe het moet. Zijn op de plaatsen waar men je eigenlijk niet zoekt, nooit te moe om anderen te helpen of te woord te staan, 24/7 beschikbaar. Dat was Hij toen, dat is Hij ook nu.

De belofte die de HERE doet in dit vers, is bij uitstek vervuld bij de komst van Jezus. David was al dood toen Ezechiel dit optekende. Het gaat natuurlijk om de Zoon van David, een andere titel voor de Messias, de Beloofde der Vaderen.

Hij is er altijd, staat voor ons klaar, bidt voor ons en luistert naar ons, is onze voorspraak bij de Vader, de Enige, Die we daarvoor nodig hebben en heeft ons Zijn Geest gegeven.

Pas op als je pastoraal begenadigd bent, voor hoogmoed en eer, dat geldt trouwens voor alle bedieningen. Het ligt op de loer, toets en meet je aan de Beste Herder ooit, Hij heeft ons Zij Geest gegeven om ons daardoor bekwaam te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: