Grote schoonmaak


Omdat wij dan deze beloften hebben, geliefden, laten wij onszelf reinigen van alle bezoedeling van vlees en geest, en de heiliging volbrengen in het vrezen van God. — 2 Korintiers 7:1

Lezen: — 2 Korintiers 6:14-7:1

Heb je dat ook, dat je, na een dag van intensief werken of na het sporten, bezweet onder de douche stapt en alles heerlijk wegspoelt? Wat kan ik daarvan genieten. Zoiets bedoelt Paulus ook in deze tekst. Dat we van alle bezoedeling, waar we dagelijks mee te maken hebben, ons vlees en geest reinigen. Je hoort de hele dag door dingen, je ziet ze voor je ogen verschijnen. Soms zijn ze goed, soms zijn ze dat niet. Wij hebben dan de keuze om ons erdoor te laten beïnvloeden, of beïnvloeden wij onze omgeving? Scheid je af van de mensen en de dingen die je op het verkeerde pad brengen, die verkeerde denkbeelden in je hoofd planten. Want wij hebben niets met de wereld gemeen, we mogen daar dan ook geen eenheid mee vormen, op geen enkele manier. Want wij hebben de belofte en de zekerheid dat we een tempel zijn van de Heilige Geest, dat Hij, de Heilige Himself, in ons woont. Dat wij de plaats zijn waar Hij intrek neemt. Als je zou weten dat Koning Willem Alexander bij je op visite komt, zou je dan niet het huis eerst nog een grote beurt geven? De ramen lappen ( je ogen)_ stofzuigen, stof afnemen (het vuil uit je leven wegdoen) en het lekker laten ruiken (de geur van Christus verspreiden) Hoeveel te meer zouden we dat dan moeten doen als we weten dat de Heilige Geest van God in ons woont. Laten we dan afscheid nemen van alle onreinheid en vuiligheid waar we mee worden besmet, of die we misschien zelfs opzoeken op het internet of TV. Vraag bij alles wat je doet, kijkt, leest of naar luistert of Hij met je mee doet.. dan wordt het anders, dan word je leven anders.

Maar ga dat nu niet weer in eigen kracht doen, want dan zitten we, voor we het beseffen weer vast in allerlei regeltjes en wetjes. Wat de een aankan, kan de ander niet. Dat kan, denk aan het wel of geen vlees eten, waar Paulus over spreekt in Romeinen. Leg elkaar geen juk op, maar verleid de ander ook niet. Wijsheid is geboden, maar bovenal de Hulp van de Helper bij Uitstek, de Heilige Geest zelf. Hij is het die de wereld overtuigt van zonde, gerechtigheid en oordeel. Vraag aan Hem of er dingen zijn in je leven, die Hij niet fijn vindt en om je dan te helpen die op te ruimen en er afscheid van te nemen.

Ook hierin is eigen zwoegen gedoemd tot falen, maar met Hem gaat het je gewoon lukken.

God is heilig en wil dat wij dat ook zijn. Willen we vol van kracht, vol van liefde en vol van glorie zijn, vraag dan om de Hoofdbewoner van de tempel, ons lichaam, om te helpen. Dan alleen gaat het ons lukken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s