Bewaren


Wie zijn mond en zijn tong bewaart, bewaart zichzelf voor benauwdheden. — Spreuken 21:23 (Herziene Statenvertaling)

Wat is het snel gebeurd, een opmerking, een grapje en net nadat het je mond verlaten heeft, heb je er al spijt van. We kennen, denk ik, allemaal wel van die momenten, dat je denkt: ‘wat heb ik nu weer gezegd?’ En voordat je het weet heb je een probleem, iets uit te leggen etc. De schrijver van Spreuken, kende dat probleem blijkbaar ook. De wijze Salomo zou toch beter moeten weten, zou je denken. En als je leest dat hij zijn wijze Spreuken opdraagt aan zijn zoon, dan zie je dat Rehabeam deze in ieder geval niet gebruikt heeft. Het kostte hem het 10 stammenrijk, omdat hij zijn mond niet bewaarde en afging op de verkeerde raadgevers!

Maar hoe voorkom je dan, dat er dingen zomaar uit je mond floepen? Wel, de Here Jezus leert ons, dat daar waar het hart vol van is, de mond over van zal lopen. Met andere worden, wat er in je hart leeft, komt je mond uit. En heb je een hart dat vol is van Jezus, dan komt Hij eruit en alles wat je van Hem geleerd hebt. Vul je je hart en je denken met het Woord van God, dan komt het Woord (en de principes ervan) naar buiten. Put garbage in, get garbage out, zeggen de Engelsen. Dus waar je het mee vult, krijg je er ook uit.

Verder is het ook belangrijk dat we de Heilige Geest ook Heer over onze tong laten zijn, de taal die Hij ons geeft noemen we niet voor niets ‘tongentaal’ de taal van de Heilige Geest door ons heen. Als we Hem Heer, ook over de woorden die we uitspreken laten zijn, voorkomen we een hoop problemen, moeilijkheden, benauwdheden.

En dan heb ik het nog niet eens over de woorden die we over onszelf uitspreken: ‘Ik kan dat niet’, ‘Dat past niet bij mij’, ‘Ik word hier doodziek van’, ‘Als dat gebeurt breekt er een verschrikkelijke ziekte uit’ en noem maar op. Als je daar op gaat letten, ook dat deel van de Heer geeft, zullen heel veel dingen niet (meer) gebeuren.

Psalm 19 zegt het zo mooi: Laat de woorden van mijn mond en de overdenking van mijn hart, welgevallig zijn voor Uw aangezicht, HEERE, mijn rots en mijn Verlosser!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s