Kwaad met kwaad


Pas op dat niemand een ander kwaad met kwaad vergeldt, maar jaag altijd het goede na, én voor elkaar én voor allen. — 1 Tessalonicenzen 5:15

Lezen: 1 Tessalonicenzen 5:12-22

In het Oude Testament lezen we de tekst, die vandaag nog door heel veel mensen gebruikt wordt: Oog om oog en tand om tand. Het zou kunnen lijken dat de Bijbel zichzelf tegenspreekt, want hier worden we opgeroepen om kwaad niet met kwaad te vergelden, maar juist het goede te doen. De wet van het tegengesteld reageren, die we wel vaker in het Nieuwe Testament tegenkomen. Hoe zit dat dan? De oude mens in ons houdt meer van de wraakgedachte, dan het goede doen tegen hen die ons kwaad bejegenen, wat bij het ‘Gij Geheel Anders’ principe van de nieuwe mens hoort.

Over de tekst uit Ex. 21:23-25 schrijft een artikel uit Christenen voor Israel het volgende: In de Joodse traditie het ‘oog om oog-principe’ als een schadevergoedingsplicht uitgelegd. Het is eigenlijk heel simpel: als je iemand een oog uitslaat, moet je dat financieel vergoeden met iets dat een vergelijkbare waarde heeft als het oog. Dat is dus heel wat anders (of zelfs het tegenovergestelde) dan wraak nemen door bij de ander dezelfde schade toe te brengen.

Je ziet dat het dus anders is dan dat het klinkt. Wat hier aan ten grondslag ligt is dat wraak niet goed voor je is. Het komt voort uit Onvergevingsgezindheid en dat maakt juist jezelf kapot. Van wrok wordt je een wrak, het opent deuren voor allerlei ziektes en kwalen. Het neemt je in beslag en heeft zelfs macht over je. Maar mensen vergeven zet in de eerste plaats jezelf vrij en dan ook nog eens de ander. Het geeft opluchting en ruimte. Anderen het goede geven, terwijl ze achter je aan zitten is, ik zei het al, onderdeel van het tegengesteld reageren principe, het Gij Geheel Anders. Daar dat te doen onderscheiden we ons van hen, die de Here Jezus niet kennen, openen we een deur om te kunnen getuigen waarom we dat doen, omdat we zelf vergeven zijn en schept dus een mogelijkheid om anderen van de liefde van de Here Jezus te vertellen. En dat is natuurlijk het allerbeste wat we voor anderen kunnen doen!

Dat gaan we dan straks ook weer doen in Rotterdam, tijdens de kiXtart Krachtevangelisatie. Als je opschiet kan je er nog bij zijn: 10:30 Kom en Zie, Rotterdam, Gerdesiaweg 492

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s