Zegenen


Zegen wie u vervolgen. Zegen hen en vervloek hen niet. Verblijd u met hen die blij zijn, en huil met hen die huilen. Romeinen 12:14-15

http://dawo.nl/?p=5383

Lezen: Romeinen 12:9-21

Het woordje zegenen betekent prijzen, complimenteren, goed spreken van in de eerste plaats. We zien dat terug in Psalm 103 waar staat: Zegen de Here, o mijn ziel, in het nederlands vertaald als:Prijs de Here. Goed spreken, complimenteren, het is iets wat we niet zo graag meer doen in deze tijd, waar we soms zelfs last van hebben om ze in ontvangst te nemen.

En zeker als het ook nog eens mensen zijn, die altijd iets tegen je hebben, sterker nog, die je vervolgen. Dat is wat het ‘tegenovergesteld reageren’ principe genoemd wordt in de Bijbel. Door anders te reageren dan men verwacht, ontneem je hen de wapens, die ze tegen je willen gebruiken en werp je zelfs vurige kolen op hun hoofd, zegt ver 20.

Dat dat niet makkelijk is, hoeft geen betoog. Negatief spreken over zulke mensen ligt meer in onze aard, zeker als anderen het ook nog eens doen. Wat is dan makkelijker om met ze mee te praten, of in het uiterste geval, te zwijgen. Maar dan juist positief te praten, ze te zegenen, is andere koek, dat is weer het Gij Geheel Anders principe, want wij zijn anders, omdat we Christus hebben leren kennen. Dan spreken we positief, waar anderen negatief preken, maar dan zijn we ook blij met wie blij zijn en verdrietig met hen die verdriet hebben. Het spreekwoord zegt dat zo mooi, gedeelde smart is halve smart, maar gedeelde vreugd is dubbele vreugd. En zo is het. Echt medelijden, in de juiste betekenis van het woord, dat je met iemand meelijdt, is zo kostbaar en gaat zo diep, dat het mensen echt kan troosten. Dan moet het verdriet ook wel echt zijn. Sommigen hebben eerder een schop onder hun achterste nodig om de boel weer bij elkaar te pakken en door te gaan. Openbaring van de Geest is dan nodig.

En blij zijn met anderen is meestal niet zo’n probleem. Als er iemand lacht werkt dat vaak aanstekelijk. Daarom moeten we ook zelf vrolijk en opgeruimd zijn, onder iedere omstandigheid, want dat alleen is al een getuigenis. Met anderen meeleven in goede en kwade tijden is zo ontzettend belangrijk, zeker in een tijd waarin 1 op de 3 mensen zich wel eens eenzaam voelt. Wat is er dan beter als iemand de je opzoekt en zich om jou bekommert. En weet je, als je eenzaam bent, doorbreek het dan eens, door niet te gaand zitten mokken,maar juist anderen op te zoeken, die ook eenzaam zijn, dan werkt het ook nog eens naar twee kanten.

Wij zijn anders, omdat we positief zijn tegenover hen die ons kwaad bejegenen en betrokken in blijdschap en verdriet. Geheel anders!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: