Levende Brood


Ik ben het levende brood, dat uit de hemel neergedaald is; als iemand van dit brood eet, zal hij leven in eeuwigheid. En het brood dat Ik geven zal, is Mijn vlees, dat Ik geven zal voor het leven van de wereld. — Johannes 6:51

http://dawo.nl/?p=5360

Lezen: Johannes 6:22-59

‘Brood, daar zit wat in’ Het was een slogan van de stichting Voorlichting Brood van een aantal jaren gelden. De tankwagens van de meelfabriek, waar ik destijds werkte, droegen deze boodschap middels grote stickers op hun tanks.

Jezus zegt hier dat Hij het Levende Brood is. Brood wordt gerekend tot een van de eerste levensbehoeften. In graan zitten veel voedingsstoffen die we nodig hebben. Niet voor niets leerde de Here Jezus ons bidden om ons dagelijks brood.

Maar hier, niet zo lang na de eerste wonderbare spijziging, zegt Hij dat Hij Zelf het Levende Brood is. Het is een van de zogenaamde “IK BEN’ uitspraken, waarmee Hij Zich personifieert met JHWH, Zijn Vader, de IK BEN.

Als we van dat brood eten, zullen we leven in eeuwigheid. En het is Zijn vlees, dat Hij gegeven heeft voor het leven, de redding van deze wereld. Iedereen die in Hem gelooft als zijn Heiland en Verlosser eet dus van dit brood, want die heeft eeuwig leven.

Maar er is nog een aspect aan deze geweldige tekst, wat vaak over het hoofd wordt gezien. We leren uit Math. 15 dat brood ook genezing is. De Kananese vrouw nam genoegen met de kruimels van het brood die van de tafel vielen. En Jezus vond haar geloof het grootse wat Hij in Israel had gezien!

We zien dus dat het eten van Het Lichaam, het Vlees van de Here Jezus, ons genezing kan brengen. Hij heeft onze ziekten op Zich genomen en door Zijn striemen ZIJN wij genezen, zegt Petrus. Dan snappen we wellicht ook beter de tekst uit 1 Cor. 11 dat wanneer de gemeente het Lichaam niet onderscheidt er velen zwak en ziek kunnen zijn en er niet weinigen ontslapen. Wordt dat wel eens getoetst in een gemeente waar veel zieken zijn? Want als we leren dat door het eten van het Levende Brood, het Lichaam van de Here Jezus, aangeduid door dat stukje brood of matses wat je ontvangt, je genezen kunt worden, dan zullen er veel minder mensen ziek zijn. Daar is geloof voor nodig, maar dus ook kennis van het Woord. Als je ziek bent, gebruik het avondmaal, samen met je partner, of vrienden en belijd en proclameer dat je genezing in Het Brood is, het Levende Brood en in het Bloed van het Lam. Wie van dit Brood eet, zal leven, zegt Jezus. Niet alleen straks voor eeuwig, maar ook nu! In Jezus naam!

Een gedachte over “Levende Brood

  1. Pingback: Levende Brood |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s