Goed doen


Laten wij dus, terwijl wij gelegenheid hebben, goeddoen aan allen, maar vooral aan de huisgenoten van het geloof. — Galaten 6:10

http://dawo.nl/?p=5307

Lezen: Galaten 6:1-10

Goed doen. Het kan van alles zijn. Het staat ook in het rijtje van de vrucht van de Geest (goedheid) Dat is dus wat in ons groeit als we de Heilige Geest de ruimte geven aan ons te werken. Dan komt die goedheid vanzelf, het groeit.

Sommigen zit het in de aard, anderen hebben er zelfs een bijnaam door gekregen, Joris Goedbloed. Iemand die alles maar goed vindt. Maar dat wordt hier niet bedoeld, we zijn geen watjes! Teveel worden we vaak afgeschilderd en gedragen we ons, als mensen die geen ruggengraat hebben. Maar dat is niet Gods volk. We moeten opgroeien als volwassen christenen voor wie de duivel op de loop gaat, omdat we hem weerstaan. Mensen zoals Caleb, die op zijn 85ste nog tegen Jozua zei dat hij een berg ging veroveren, omdat Mozes hem die beloofd had. Dat daar toevallig nog reuzen woonden deerde hem niet, Hij wist, God is aan mijn kant.

Goed doen, dat kan op allerlei gebied, bijvoorbeeld door voor iemand te bidden, die je toevallig ontmoet en vertelt dat hij of zij ziek is. Dat je daar niet altijd op ingaat snap ik. Ik heb gisteren ook zo’n gelegenheid voorbij laten gaan, maar God ziet je hart.

En dan moeten we eigenlijk positief discrimineren, want onze huisgenoten in het geloof hebben voorrang. Mijn ouders kochten een tijdje bij de kruidenier die ook in onze kerk zat, vroeger (toen bleek dat hij de belasting ontdook stopten ze daarmee, overigens) en daar zit best wel wat in. Zeker in deze tijd, waar middenstanders vaak moeite hebben het hoofd boven water te houden kunnen we onze broeders en zusters in het geloof helpen door hen onze klandizie te gunnen.

Maar in principe hoort het in onze aard te zitten, dat we er op gespinsd zijn om goed te doen aan anderen. Het vorige vers vertelt ons dat we dat dan terug zullen oogsten, maar dat mag nooit ons doel zijn, dat is een, overigens prettig, neven effect.

Het spreekwoord zegt het wel trouwens: wie goed doet, goed ontmoet, dus men weet het wel.

Ook hierin kunnen we weer ‘geheel anders’ zijn, dan anderen, die altijd op eigen gewin uit zijn. Doe goed en zie niet om, zegt weer een ander gezegde en dat past ons, want als we het doen om complimentjes te ontvangen is de motivatie niet zuiver. Het gaat in alles wat we doen om Gods eer. Wel vandaag maar eens extra op letten dan. O ja, weet je wat het beste is om voor iemand te doen? Hem of haar tot Jezus leiden 😉

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s