Scherp blijven


IJzer scherpt men met ijzer, zo scherpt een man het gezicht van zijn naaste. — Spreuken 27:17

http://dawo.nl/?p=5278

Lezen: Spreuken 27:11-21

Elkaar scherp houden, dat is wat deze tekst zegt. Dat betekent dat het ook wel eens pijn kan doen. Maar aan mooipraterij heeft niemand iets. Elkaar scherpen, zoals ijzer ijzer scherpt. Mijn vader was vroeger broodbezorger, langs de deur en had dus altijd een scherp broodmes bij zich. En van tijd tot tijd sleep hij dat door. Er met een ander mes langs te gaan. Daarna kon je er weer een brood mee doorsnijden, maar daarvoor spatten de vonken er van af. Ken je nog die oude scharensliep, die langs de deur kwam? Ook daar zag je de vonken afspatten als het mes langs het ijzeren wiel werd gehaald.
Dus het mag best vonken in een relatie. We mogen elkaar de waarheid zeggen, de vraag is alleen of we dat willen. Want het kan best pijn doen. Het moet dan daarom ook altijd positief, in liefde en opbouwend zijn, zonder wijsneuzerij. Het mooie van de messen van mijn vader was, dat ze allebei scherp werden. Dus degene die sleep en degene die geslepen werd. En zo zou je deze tekst moeten lezen, dat het voor beiden goed is. De reden moet zijn dat men er op vooruit gaat, scherper wordt. Scherper in je karakter, in je gedrag, in je omgang met mensen.
Het probleem is echter dat we daar niet meer zo goed tegen kunnen. We vinden allemaal dat we al goed genoeg zijn. Het heeft dus ook te maken met het feit of je corrigeerbaar wit zijn, of positief gezien: er wat van wil leren. Zodra we op het punt zijn aanbeland dat we denken alles te weten, ligt gezapigheid op de loer en binnen de kortste keren zijn we onze scherpte kwijt en zo bot als ik weet niet wat. Wil je scherp blijven, ook in je relatie met God, is het goed om vriendschappen te hebben met mensen die je, in liefde, de waarheid durven zeggen. En wij moeten altijd er op gespinsd blijven om weer te leren, dan zijn we scherp, blijven we scherp en worden we alleen maar scherper. Zodat we het Worod van God scherp kunnen snijden, als een tweesnijdend zwaard, vlijmscherp

Een gedachte over “Scherp blijven

  1. Pingback: Scherp blijven |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s