All you need is love


Geliefden, laten wij elkaar liefhebben, want de liefde is uit God; en ieder die liefheeft, is uit God geboren en kent God. — 1 Johannes 4:7http://dawo.nl/?p=5199

Lezen: 1 Johannes 4:7-21

All you need is love, zongen de Beatles en het werd een wereldhit. Maar liefde en liefde is twee. Ons nederlands kant er maar 1 woord voor, terwijl het Grieks er drie heeft. Dat geeft nog wel eens verwarring, want broederliefde, erotische liefde en goddelijke liefde is in onze taal gewoon liefde, en lijkt allemaal hetzelfde, terwijl het Grieks er dus drie aparte woorden voor heeft. Dit dus oppervlakkig vertalen met: ‘van elkaar houden’ en ‘liefde’ doet dus geen recht aan de intentie van Johannes. Die spreekt namelijk steeds over agape, de goddelijke liefde, de liefde die God in onze harten heeft uitgestort. En dat wordt het ineens veel dieper dan alleen maar lief zijn voor elkaar. De liefde van God is zelfopofferende liefde, zoals de Here Jezus ons liefhad en in onze plaats aan het kruis ging. Dat is iets anders dan aardig doen voor en tegen  elkaar. Het is elkaar verdragen en jezelf wegcijferen, ten behoeve van de ander. We hebben dan nog heel wat te leren. Maar Johannes geeft er wel een waardeoordeel aan: als je Gods liefde kent, ben je uit Hem geboren. M.a.w. als je het niet doet, dan ben je dat nog niet….

Is dat hard? Of is het goed om het eens bij onszelf te toetsen? Waarom doen we dingen? Om er zelf beter van te worden, de aandacht te krijgen, een podium waar we onszelf op presenteren? Of doen we de dingen uit liefde, allereerst tot God en dan tot de naaste? Die liefde waar Johannes over spreekt is de vrucht van de Geest, in vers 13 maakt hij die koppeling. We weten dat we in Hem blijven, omdat Hij ons van Zijn Geest gegeven heeft. En ook hier geldt, gaven en vrucht zijn niet van elkaar te scheiden. Als we de Heilige Geest echt hebben, stromen we over van liefde, willen we er van uitdelen. Toets jezelf en beproef zelf. Ben ik uit God geboren en heb ik de goddelijke liefde en straal ik die ook uit? Wij, gelovigen, zouden woest aantrekkelijk moeten zijn, vanwege de liefde die uit ons druipt. Het anderen opleggen van regels en beperkingen doet dat beslist niet!

Laten we de Heer vragen om ons te vullen met Zin goddelijke liefde zodat we die uitstralen naar de ander toe. 

In liefde verbonden, Arie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s