Gehele wapenrusting


Neem daarom de hele wapenrusting van God aan, opdat u weerstand kunt bieden op de dag van het kwaad, en na alles gedaan te hebben, stand kunt houden. Houd dan stand, uw middel omgord met de waarheid, en bekleed met het borstharnas van de gerechtigheid, en de voeten geschoeid met bereidheid van het Evangelie van de vrede. — Efeziers 6:13-15http://dawo.nl/?p=5181

Lezen: Efeze 6:10-20

Het is oorlog! Misschien dat je dat weet, misschien ook niet. Het is jammer dat alleen dit stukje onze dagtekst is met maar 3/7 van de wapenrusting, wat ze zijn allemaal keihard nodig in onze strijd in de hemelse gewesten. De hele Efeze brief gaat over wie we zijn en welke autoriteit we hebben als kinderen van de levende God en erfgenamen in Christus. Onze nieuwe training, die in september start, gaat daarover. En die hebben we nodig in de strijd die we te voeren hebben, niet tegen mensen, zoals Paulus al schreef, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers van de duisternis van dit tijdperk, tegen de geestelijke machten van het kwaad in de hemelse gewesten (vers 12) 

Heb je die strijd nog nooit ervaren dan mag je je wel eens afvragen of je niet dezelfde kant uitloopt als de vijand, zoals ik deze week al Bill Johnson citeerde. Ieder kind van God dat bezig is met het Zijn Koninkrijk heeft hier vroeg of laat mee te maken. Daarom beschrijft Paulus deze wapenrusting. Sommige mensen noemen het wel een wapenuitrusting, maar uitrusten is er niet bij . Het is oorlog. En pas als je weet wie je bent en wat je plaats is, kun je geducht weerstand bieden. Ik wil nu niet de hele wapenrusting beschrijven, ik heb dat al vaker gedaan in deze Opfrisser. Nee, ik wil nu juist kijken wat we nìet hebben. Wat wordt niet beschreven? Onze rugdekking. Die is er namelijk niet. Onze rug is onbedekt. Wie of wat is onze rugdekking dan? Dat zijn in de eerste plaats onze mede broeders en zusters. Zij zorgen ervoor dat ik niet in de rug kan worden aangevallen. Helaas zijn het vaak juist hen, die mede op de bres zouden moeten staan, die ons die steek in de rug geven. Vaak ook onze geliefden….  Dus moeten we toch beducht zijn op wie er achter ons (zegt te) staan….

Wat we in ieder geval niet moeten doen is  de vijand de rug toe keren, dan pakt hij je zeker! Jacobus zegt dat we weerstand moeten bieden tegen de duivel en dan hebben we de belofte dat hij van ons zal vlieden, met de staart tussen de benen. Wat we ook niet moeten doen is onze vijand onderschatten. Petrus zegt dat hij rond gaat als een briesende leeuw.  Collosenzen leert ons dat hij is ontwapend, hij is dus feitenlijk een leeuw zonder gebid en zonder klauwen. Laten we hem dus niet weer herbewapenen, met zonde, twijfel en ongeloof! We moeten hem ook niet overschatten, hij is verslagen, de kop vermorzelt op Golgotha!

Volgens Jesaja 58 is de HERE, JHWH onze achterhoede, als we ons bekommeren om weduwen, wezen, armen en naakten, de minderen in de samenleving. Dat is dan weer en hele troost.

Denk dus niet dat je op een cruiseschip terecht gekomen bent, het is een oorlogsbodem. Daarom hebben we de gemeente ook nodig, om samen de strijd te voere. Ook al zijn ‘lone wolfs’ gevaarlijk, een heel leger is effectiever. En we zijn tot de tanden toe bewapend om iedere aanval van de vijand te weerstaan. Ga dus niet zitten piepen, of geef er ook niet over op. Strijd gewoon die strijd en weet dat we met een al geslagen vijand te maken hebben! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s