Gehoorzaamheid


Weet dan in uw hart dat de HEERE, uw God, u gehoorzaamheid bijbrengt zoals een man zijn zoon gehoorzaamheid bijbrengt, en neem de geboden van de HEERE, uw God, in acht door in Zijn wegen te gaan en door Hem te vrezen. — Deuteronomium 8:5-6 (Herziene Statenvertaling)

Lezen: Deut. 8: 1-11

Tussen gehoorzaamheid bijbrengen en opvoeden zit nogal wel een verschil. Gehoorzaamheid bijbrengen heeft iets in zich van tucht en dat is ook wat het originele woord zegt. Tegenwoordig is het verboden om je kinderen te tuchtigen en we zien het resultaat om ons heen. Kinderen die al op jonge leeftijd het hele gezin regeren en hun zin in alles krijgen. Zo voedt onze Hemelse Vader ons niet op. Wie Hij liefheeft tuchtigt Hij, zegt het Woord. En de Engelsen hebben er een mooi spreekwoord over: ‘Spare the rod and spoil the child’. We zijn geen verwende kinderen, die in alles hun zin krijgen en waar alles waar ze voor bidden zomaar wordt verhoord. God wil gehoorzaamheid, dat we Zijn geboden in acht nemen en Zijn wegen gaan en Hem vrezen, dat is diep ontzag voor Hem hebben. Nee, dat is geen wetticisme, maar heeft juist alles met genade te maken. Genade is niet dat je maar raak kunt leven met in je achterhoofd de wetenschap dat God toch wel vergeeft, Genade is de kracht om je te veranderen zodat je leeft naar Zijn regels. Gods wet is goed en brengt leven en zegen. Leven in zonde heeft consequenties en die zullen we onder ogen moeten zien. Een christendom zonder bekering is een schijn christendom en heeft niets met Jezus te maken. Zijn boodschap was: Bekeer je want het Koninkrijk van God is dichtbij je. Dat Koninkrijk kan je alleen maar ingaan via de weg van de wedergeboorte: bekering en vergeving.

God wil dat we opgroeien, in geloof, als sterke christenen, geworteld in Zijn Woord en doende de dingen die Hij van ons vraagt: Hem liefhebben boven alles en je naaste als jezelf. Dat zijn de twee tafels van de wet. Door de Heilige Geest zij we in staat dat leven te leven, in Zijn Kracht en zonder veroordeling. Maar wel volwassen en bestand tegen een stootje. Zo voeden ook wij onze kinderen op toch? Dat ze volwassen worden en zelfstandig. Voilà! 

Een gedachte over “Gehoorzaamheid

  1. Pingback: Gehoorzaamheid |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s