De haan kraait


Voordat de haan twee keer gekraaid zal hebben, zult u Mij driemaal verloochenen. En toen dat tot hem doordrong, begon hij te huilen. (Markus 14:72)

Lezen: Markus 14: 53-72

Het valt de heren van het Sanhedrin niet mee om iets tegen Jezus in te brengen. Wie men ook bijeen brengt en wat men ze ook laat vertellen, het kopt van geen kanten. Dat kan ook niet, want Hij was zonder zonden! Hij zal dan ook worden veroordeeld op de waarheid: dat Hij de Beloofde is, de Messias. Dan wordt Hij bespot en geslagen.

Intussen is Petrus Hem wel gevolgd. De liefde tot Zijn Meester dwingt hem het hol van de leeuw binnen te gaan. Vergis je niet, dat is niet niks! Hij is de enig die dat durft, de rest is hem gesmeerd. Maar als men hem dan dreigt te herkennen, slaat de angst toe. Vergeten is hij zijn mooie woorden: ‘al zouden ze u allemaal verlaten: ikke niet!’  Bij de eerste keer klinkt er nog een waarschuwing: de haan kraait (voor de eerste maal) er is nog een weg terug. Maar eenmaal op de weg van de verloochening en in de ban van de angst zit je gevangen. Twee keer meer nog verloochent hij de Heer: Ik hoor niet bij Hem. En hij vervloekt zichzelf. Dan kraait de haan opnieuw en komt hetgeen Jezus voorspeld heeft uit. 

Nu kunnen we Petrus veroordelen, hij, die altijd haantje de voorste was, moet het nu afleggen tegen het hanengekraai. Onze uitdrukking: daar kraait geen haan meer naar, komt uit dit verhaal. Maar wanneer hebben wijzelf de Heer verloochent? Gedaan alsof we er niet bij hoorden? Of gezwegen, als we eigenlijk hadden moeten spreken? Of sterker nog; niet getuigd terwijl daar wel een gelegenheid te was? We hebben vaak smoesjes, waardoor we onszelf verontschuldigen; het is niet mijn bediening, het past niet bij mij, ik heb daar geen roeping voor. Maar wat Petrus in dit alles siert is het brouw en de bittere tranen die hij huilt. Het gekraai maakt hem wakker. Hij komt bij uit de angstroes. Op dat moment was Petrus nog niet vervuld met de Heilige Geest. Want toen dat gebeurde was hij weer de eerst die sprak en met overtuiging: 3000 mensen werden op die dag gered! Wij hebben nu de Heilige Geest wel, die ons kracht wil geven om te getuigen, zodat we Jezus niet meer hoeven te verloochenen.

Petrus werd gerehabiliteerd, eerst in de intimiteit met Jezus, later samen met zijn maten bij het meer. Want God is een genadig God. Als wij onze zonden belijden, Hij is getrouw en rechtvaardig om ons de zonden te vergeven (1 Joh.1:9) Dan kraait er geen haan meer naar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s