Leven of Dood?


Hij is niet een God van doden, maar een God van levenden. U dwaalt dus erg. (Markus 12:27 HSV)

Lezen: Markus 12:13-27

Aartsvijanden vinden elkaar als ze 1 gezamenlijke vijand hebben. Dat gold ook in Jezus tijd. Farizeeën en Sadduceeën waren elkaars felle tegenstanders. De eersten geloofden in de opstanding na de dood, de tweeden totaal niet. Maar in het proberen Jezus een uitspraak te ontlokken, waarop ze  Hem konden pakken, smeedden ze samen. Wel of geen belasting betalen? Jezus geeft een spitsvondig antwoord: wie zijn hoofd staat er op de munt? Dat van de Keizer. Geef hem dus wat je hem schuldig bent en aan God wat je Hem schuldig bent. Zo eenvoudig is het. Jammer dat het al 1 april is geweest i.v.m. je belastingaangifte :0) 

Dan komen ze met de vraag over de opstanding. Een mooi, ingewikkeld verhaal, gebaseerd op het zwagerhuwelijk. Het was vroeger zo dat wanneer er iemand kinderloos stierf, zijn broer de vrouw ‘overnam’ zodat ze alsnog kinderen zou krijgen. Hier gebeurt dat dus zeven maal in dit bizarre verhaal. Wiens vrouw is ze nu, na de opstanding? Maar in de hemel trouwen we niet meer, maar zijn we als de engelen, zegt Jezus. Dan is het huwelijk feitenlijk ontbonden. We beloven elkaar trouw, tot de dood ons scheidt… 

Dan preekt Jezus de woorden van onze tekst: God is geen God van doden, maar van levenden. De namen, die Hij noemde bij de brandende braamstruik waren die van nog steeds levende personen: Abraham, Izak en Jacob. Want wie in Mij gelooft zal leven, al ware Hij gestorven, zegt Jezus in Johannes 11:25 We hebben een levende God, die een God van levenden is. Wie in Hem ontslapen zijn, zijn niet dood, wachten niet op de dag des oordeels, maar leven, bij Hem! Iedereen die in Hem gelooft, komt tot leven, zonder Hem ben je al dood! Daarom: Kies het leven, ook vandaag, dan heeft de dood geen vat meer op je, hoef je niet meer bang ervoor te zijn, omdat het de doorgang is naar een nieuw leven. Kies Jezus, je beste keuze ooit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s