Opstaan en volgen 


Toen hij verderging zag hij Levi, de zoon van Alfeüs, bij het tolhuis zitten, en hij zei tegen hem: ‘Volg mij.’ Levi stond op en volgde hem. Markus 2:14

Lezen: Markus 2:13-22

dag 6/40

Als Jezus je roept, dan kom je in beweging. Ik denk dat we nog wel eens een te gemakkelijk evangelie verkondigen. Jezus deed dat niet. Hij sprak met gezag. Levi, die later als Mattheus het 1e evangelie zou schrijven,  staat op, laat zijn boeltje  achter en gaat achter Jezus aan en wordt een van de 12 apostelen. Je ziet dat Levi gewoon de boel de boel laat. Hij staat op en volgt hem. Het maakt hem niet uit wat de gevolgen zijn,  Jezus heeft hem geroepen. En gevolgen zijn er. De kwaadsprekers weten het al weer snel te vertellen: Jezus eet met tollenaars en zondaars. Want ja, zo stond hij wel bekend. Maar dat alles interesseert hem niet. Jezus heeft geroepen en dan ga je, dan kom je in beweging, dan verander je. Jezus volgen en niet veranderen zijn dingen die niet bij elkaar passen. Levi veranderde radicaal. Van het ene op het andere moment, een totaal ander mens. Van tollenaar naar discipel van Jezus. Van collaborateur naar een volgeling van de Rabbi van Nazaret. Als dat geen verandering is. De mensen spreken er schande van. Dat kan toch zomaar niet? Ja het kan wel, bij Jezus is iedereen welkom, die Hem wil volgen.

Willen wij Jezus volgen, wat het ons ook kost, of sluiten we nog compromissen? Een beetje van dit en een beetje van dat. Als we de Bijbel lezen wil God dat we kiezen, keuzes maken. Niet het een en het andeer, maar het een of het ander. Een compromisloos Christendom is niet altijd populair, maar hoeft dat ook niet te zijn. Mensen moeten niet gaan geloven omdat het zo fijn is bij ons (en dat is het, toch) maar omdat ze beseffen dat Jezus ze roept, door de kracht van de Heilige Geest. Daarom is evangelisatie op het denkniveau van de mens gedoemd te mislukken. Zodra we mensen proberen te overtuigen hebben we al verloren, ook al noemen we dat zaaien.  Evangelisatie in de kracht van de Heilige Geest zal mensen overtuigen dat ze Jezus nodig hebben en als ze dan Jezus uitnodigen zal Hij hun veranderen. Dat is wat we op straat zien gebeuren. Dat is wat mensen verandert. Oude zakken willen bij het oude blijven, maar nieuwe zakken zijn bereid om alles, ook oude methodes, achter te laten en te gaan doen wat werkt: Jezus volgen en mensen roepen, met en in de kracht van de Heilige  Geest, daar getuigt Levi van. Hij staat op en gaat Jezus volgen. Hoe eenvoudig kan het zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s