Qualitycheck


HEERE, wie zal verblijven in Uw tent? Wie zal wonen op Uw heilige berg? Hij die oprecht wandelt en gerechtigheid beoefent, die met zijn hart de waarheid spreekt. Die met zijn tong niet lastert, zijn vrienden geen kwaad doet en geen smaad jegens zijn naaste op de lippen neemt. In zijn ogen is de verworpene veracht, maar wie de HEERE vrezen, eert hij. — Psalmen 15:1-4http://dawo.nl/?p=5050

Lezen: Psalm 15

Mijn eerste gedachte, toen ik deze Psalm las, was: niemand. Psalm 14 zegt dat er niemand is die goed doet, ook niet een en deze zegt dat we tot God mogen naderen als we onberispelijk zijn. En wie is dat, niemand. Met uitzondering van de Here Jezus. Hij is ons in alles gelijk geworden behalve de zonde, zegt de schrijver van de Hebreeënbrief. Daarom mogen wij toch naar binnen en omhoog, omdat Hij voor ons de prijs betaald heeft. Gelukkig maar.

Tegelijkertijd laat deze Psalm wel zien, dat God een heilig God is. We kunnen pas in Zijn tegenwoordigheid komen als we ons gewassen en gereiningd weten in het bloed van Jezus. Maar toch vraagt Hij van ons wel een heilige levenswandel. Wees heilig, want Ik ben Heilige, horen we zowel in het Oude als het Nieuwetestament Hem zeggen. Dan toch maar eens wat specifieker naar deze ‘voorwaarden’ kijken:

1) oprecht wandelen

2)gerechtigheid beoefenen

3) met je hart de waarheid spreken

4) niet lasteren met de tong

5) je vrienden geen kwaad doet
6) Geen smaad over je naaste spreken (collega’s?)

7) de verworpene veracht (iemand die je af kan brengen van de weg met God)

9) eert wie de HERE, JHWH, vrezen, ontzag voor Hem hebben

En vers 5 voegt er nog 2 aan toe:

10) niet uitlenen tegen rente

11) en geen geschenken aannemen ten koste van anderen

Een heel rijtje dus. Laten we nu bij onszelf eens nagaan waar we in ons leven nog verbetering behoeven. Waar er bekering nodig is. Vraag aan de Heilige Geest waar het bij ons nog aan schort. Want Hij wil dat we een gaaf visitekaartje aan de wereld kunnen afgeven, zonder hypocrisie, met met een oprecht hart Hem dienen. Geloven zonder werken is dood, zei Jacobus. Laten we dus een Qualitycheck doen en veranderen, met Gods hulp, wat nodig is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s