Terechtwijzen


Een spotter houdt niet van wie hem terechtwijst, naar wijzen gaat hij niet. — Spreuken 15:12http://dawo.nl/?p=5033

Lezen: Spreuken 15:12-18

Vind jij het ook zo lastig, om te gaan met kritiek? Het scheelt natuurlijk altijd wel, wie er kritiek levert. Sommigen hebben overal wel wat op aan te merken. Anderen hebben alleen maar negatieve feedback. Toch is het belangrijk dat je er mee om leert gaan,omdat je er van kunt leren. Als je alles altijd perfect doet, ben je uitgeleerd en op de top van je kunnen. Maar als je je openstelt voor wat anderen zeggen, zijn er altijd wel leerpunten te behalen. Kritiek geven is een kunst, maar het ontvangen ook. Als het niet in liefde wordt gedaan, is het gedoemd om zijn doel te missen. Je hebt ook mensen die leven onder de geest van kritiek, zij hebben een kritische geest. Daar moet je je van bekeren en desnoods bevrijding voor vragen. Want het kan je leven alleen maar verzuren. 

Ik zie het altijd zo: als een kind uit liefde voor papa en mama (of opa en oma:) een tekening maakt, dan haalt de mooiste Rembrandt uit het Rijksmuseum het niet bij die tekening.  Want het is een tekening speciaal voor jou van je (klein)kind. Kunsttechnisch gezien zijn het alleen maar krassen en krullen, hoewel sommige kunstenaars daar ook nooit verder in lijken te zijn gekomen. Maar voor jou is het het allermooiste. Het hangt weken, maanden op de koelkast of de kamerdeur. Zo zijn ook de dingen die wij voor de Here God doen in Zijn ogen. Als we het uit liefde doen, is het geweldig mooi en hangt het aan Zijn koelkastdeur. Maar we moeten wel willen groeien naar een hoger niveau, naar meer van Hem in ons. Zodat het echt kunstwerken gaan worden. 

Wel daar is kritiek voor bedoeld, ongeacht de manier waarop het gebeurt, probeer wijs te zijn en er je voordeel uit te halen. Luister en herinner je niet alleen het negatieve, daar zijn we sneller toe genijgd, maar geniet ook van het positive. En vergeet niet wijze raad aan te nemen en toe te passen, want daar wordt je alleen maar beter van.

Jaren geleden startten wij met het organiseren van Praiseavonden in een traditionele kerk. Er kwam veel kritiek, veelal op uiterlijkheden. We hebben die telkens ter harte genomen en er iets meegedaan. Waren we eigenwijs geweest, dan had het zo afgelopen geweest. Maar, naar mijn weten, worden ze nu, 20 jaar later, nog gehouden. Probeer te luisteren en er je voordeel uit te behalen , het zal je alleen maar doen groeien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s