Het goede


En wij roepen u ertoe op, broeders, hen die ordeloos leven terecht te wijzen, de moedelozen te bemoedigen, de zwakken te ondersteunen, en met allen geduld te hebben. Pas op dat niemand een ander kwaad met kwaad vergeldt, maar jaag altijd het goede na, én voor elkaar én voor allen. — 1 Tessalonicenzen 5:14-15http://dawo.nl/?p=4984

Lezen: 1 Tessalonicenzen 5:12-22

Word jij er ook mee geconfronteerd? Mensen die overal een mening over hebben, anderen oordelen, zelfs veroordelen? Mensen die een tatoe dragen, anders geaard zijn, gescheiden, ongehuwde moeder etc. Wij christenen hebben nu niet de beste reputatie hoe we met dit soort mensen omgaan. Geen wonder dat ze zich niet meer thuis voelen in kerk, en dus het gevoel kunnen hebben dat ook God hen afwijst. Soms met deze tekst in de mond wordt men veroordeeld. We moeten ze toch terecht wijzen?

Dat wordt hier nu net niet bedoeld. De mensen op wie Paulus doelt zijn zij, die dachten dat de komst van Jezus zo dichtbij was, dat ze niet meer behoefde te werken.Ze teerden dus op andermans zak. Luther had een mooie uitspraak: ‘Als ik zou weten dat Jezus morgen terug zou komen, plant ik vandaag nog een boom’

Natuurlijk moeten we de mensen oproepen om zich te bekeren, de andere kant op te gaan, maar vergeet nooit dat het de Heilige Geest is, Die de wereld overtuigt van zonde. Dat kan Hij best alleen, daar heeft hij onze hulp niet bij nodig. In plaats van mensen te veroordelen hebben ze onze onvoorwaardelijke liefde nodig. Dan kan God hen bereiken. Geen hel en verdoemenis, maar genade en liefde. Dan kunnen we de moedelozen bemoedigen, de zwakken ondersteunen en geduld met hen hebben. Geduld, lankmoedigheid,is een partje van de vrucht van de Geest, weet je nog? Dat is wat Paulus bedoeltt met het goede najagen en voor elkaar en voor allen. Mijn oude dominee zei ooit: als je met 1 vinger naar iemand wijst, wijs je er met 3 naar jezelf terug. En dat is zo. Vaak worstelen de mensen die anderen veroordelen met hetzelfde probleem…..

Het goede najagen voor de ander is hem of haar niet veroordelen, maar liefhebben, nogmaals, onvoorwaardelijk. Zoals God met ons geduld heeft, moeten wij dat voor anderen ook hebben. Moeilijk.Nee, bedenk waarvan je gekomen bent en neem geen steen in je hand om te kunnen gooien, Diegene Die zonder zonde was, deed dat ook niet. Hij opende Zijn handen voor de spijkers, die ons aller zonden hebben gedragen en door Zijn bloed zijn afgewist.

Een gedachte over “Het goede

  1. Pingback: Het goede |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s