Sieraad 


Zoals een gouden oorring en een halssieraad van fijn goud, zo is een wijze vermaner voor een luisterend oor. — Spreuken 25:12http://dawo.nl/?p=4962

Lezen: Spreuken 21-11-15

In het bijbelboek Spreuken vinden we een heleboel wijze raadgevingen, die een vader (Salomo) aan zijn zoon meegaf. Soms zijn ze heel diepzinnig, soms alleen al mooi door de eenvoud. Soms schuren ze tegen onze gebruikelijke houding en zijn ze bedoeld om ons te scherpen.

Zo ook weer vandaag. Het woordje vermaning heeft in het nederlands een negatieve klank. Je denkt meteen aan iemand die je op je huid geeft of je op je kop geeft. En voor een deel is dat ook waar. En dat vinden we niet prettig. Daar houden we niet van. Nu is het natuurlijk wel de toon, die de muziek maakt. Maar dan nog voelen we ons ongemakkelijk. Terwijl het juist goed bedoeld is. Als je er van uit gaat dat je alles al weet en dus nooit iets fout doet, dan alleen zit je al op het verkeerde spoor. Maar wanneer je open staat voor correctie en er je voordeel uit trekt door het ter harte te nemen, dan kan je er alleen maar beter van worden. Zie het als een leerpunt.

Maar vermaning in de bijbel heeft ook iets van aanmoedigen, aanvuren. En dat is weer positief. Dat hebben we allemaal nodig, op zijn tijd. Een complimentje is zo gemaakt en je scoort er mee. Ook dat valt onder vermaningen. Als je altijd en alleen maar hoort dat je dingen fout doet, word je daar niet vrolijk van. Maar ieder compliment draag je als een sieraad, daar ben je trots op. 

Dus geef vandaag eens iemand een compliment, maar vertel ook als het beter kan, op een liefdevolle en vriendelijke manier. Afbranden kan iedereen, maar onze vriendelijkheid moet aan iedereen bekend zijn. En sta zelf ook open voor correctie, je kunt er altijd van leren. En de houding hoe je ermee omgaat sieren je oren en je hals. Zo eenvoudig is het

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s