Positief denken


Verder, broeders, al wat waar is, al wat eerbaar is, al wat rechtvaardig is, al wat rein is, al wat lieflijk is, al wat welluidend is, als er enige deugd is en als er iets prijzenswaardigs is, bedenk dat. — Filippenzen 4:8 (Herziene Statenvertaling)

Lezen: Filippenzen 4:1-9

In Romeinen 12: 2 roept Paulus ons al op om ons denken te vernieuwen en in 1 Kor. 2:16 zegt Hij dat we de gedachten van Christus moeten hebben. Ons denken vernieuwen is een van de moeilijkste dingen van discipelschap. Het is namelijk afscheid nemen van onze oude denkpatronen en nieuwe aanleren. Dat is een stuk bekering van jewelste. Onze gedachten zijn daarom het grootste terrein van de geestelijke strijd. Satan probeert in ons denken door te dringen, maar ook de Heilige Geest wil tot ons spreken in onze gedachten. Wanneer Hij spreekt is dat veel vaker in onze gedachten dan dat we een waarneembare stem horen. Jezus zegt dat Zijn schapen Zijn stem herkennen, dus moet het niet zo moeilijk zijn. We maken het vaak moeilijker dan het is. 

Maar hoe weet je dan dat het de Heilige Geest is? Wel datgene wat we hier lezen is een toetssteen. Al het goede komt van God, dus ook onze gedachten. Al het kwade van de boze, dus van de tegenstander (en uit ons eigen vlees) 

Stel: je ziet iemand lopen en je hebt er meteen een oordeel over: die ziet er gek uit, wat een air, wat een verbeelding, nou, die mag zich ook wel eens beter verzorgen, etc. 

Of je denkt: iemand die kostbaar is in Gods ogen, een schepsel op weg naar de eeuwigheid, zou hij of zij Jezus kennen?

Wat denk je, van wie komt het?

Is het zo zwart/wit? Ja, zo is het. Ons denken vernieuwen begint ook met het positief denken over onszelf. Wij zijn kostbaar in Gods ogen, zo kostbaar, dat zelfs al waren we de enige persoon op aarde geweest, Jezus nog gekomen zou zijn om voor ons te sterven. Wie zijn wij dan om te denken dat we niets zijn? Wat we ook van ons leven hebben gemaakt, God is erbij en heeft je nog lang niet afgeschreven!

Dat is positief denken, en dat begint bij je zelf. Hou je van jezelf? Nee, dat betekent niet dat je je niet hoeft te bekeren van allerlei slechte eigenschappen,  niemand is perfect. Maar wel dat jezelf geliefd weet bij God de Vader.

Probeer in alles toch het positieve te zien. Zoals Cruyf het zei: ieder nadeel heb zijn voordeel. Een glas is half vol of half leeg. Met de gezindheid van Christus wordt ieder probleem een uitdaging en dat alleen klinkt al een stuk positiever. Want met onze God springen we over een muur en lopen we op een legerbende in. 2 Sam. 22:30

3 gedachten over “Positief denken

  1. vertel mij is wat de stem van God is en de schapen horen zijn stem ik ben een schaap ben gedoopt we worden zeer beproefd mijn man heeft een bedrijf ongeval gehad bid voor ons foekhe

    Like

  2. Pingback: Positief denken |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s