Pand bewaren


image

Bewaar door de Heilige Geest, Die in ons woont, het goede pand, dat u toevertrouwd is. — 2 Timoteus 1:14 (Herziene Statenvertaling)

Lezen: 2 Timoteus 1

Paulus schrijft, voor de tweede keer, een brief aan zijn geestelijke zoon, Timoteus. Een brief waarin hij hem, op afstand, bemoedigen en waarschuwen wil. Een brief vol goede tips en waarheden. Alleen dit eerste hoofdstuk bevat al zoveel waardevols, mooie teksten, die ons allemaal van tijd tot tijd van nut kunnen zijn.

Zo ook deze tekst van vandaag: bewaar wat God je heeft toevertrouwd, door de Heilige Geest. Het pand. Een pand is iets wat je geeft om iets anders weer terug te krijgen. In vroeger tijden had je pandjeshuizen. Daar kon je iets waardevols inruilen tegen geld, als je dan het geld weer had kon je het weer terug omruilen.

We hebben iets waardevols gekregen, Timoteus kreeg dat door handoplegging, de gaven van de Heilige Geest. Allereerst is Hij natuurlijk zelf een gave. We ontvangen Hem, in ons hart, als we tot geloof komen en wanneer we in Hem gedoopt worden, wordt Hij van kamerbewoner hoofdbewoner. Hij neemt dan alles mee wat Hij heeft, alle negen gaven, werkingen van de Heilige Geest, die ons dan ter beschikking staan. Daar heeft Paulus het hier over. Dat pand moeten we goed bewaren, er zuinig mee omspringen. Niet zuinig in de zin van het maar opbergen en ze niet gebruiken. Nee, zuinig in de zin van dat ze kostbaar zijn, maar wel gebruikt moeten worden, maar niet te pas en te onpas.

Juist daarvoor hebben we de Heilige Geest gekregen, om ons daarbij te helpen. Het zijn tenslotte niet onze gaven, maar de Zìjn. Hij weet hoe je ze het beste kunt gebruiken, tot eer van de Naam van Jezus en tot opbouw van de gemeente.

Iedere, in de Heilige Geest gedoopte Gelovige zou dus met alle negen gaven aan de slag moeten gaan, er mee gaan oefenen, er naar jagen. Zo wordt dan Gods Koninkrijk zichtbaar, tastbaar, voelbaar, juist voor hen die (nog) niet geloven. Iedere gelovige zou bekend moeten zijn met het bovennatuurlijke, dat wat van God gegeven is. Je daar naar uitstrekken is het pand wat ons is toevertrouwd bewaren, tot eer van de Heer. Als dat geen mooi huiswerk is….?

Een gedachte over “Pand bewaren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s