Geest en letter


Oordeel niet naar wat voor ogen is, maar vel een rechtvaardig oordeel. — Johannes 7:24http://dawo.nl/?p=4883

Lezen: Johannes 7:10-24

Jezus is op het Loofhuttenfeest. De schare is rumoerig, men heeft het over Hem. De ene vindt Hem geweldig, de ander helemaal niets, maar uit angst voor de Farizeeën wordt er niet openlijk over Hem gesproken. Want ja, Hij doet ook wel vreemde dingen: Hij geneest mensen op de Sabbath en dat kan toch niet, je mag op de Sabbath niet werken, dat is de wet. Jezus haalt aan dat je op de Sabbath wel iemand besnijdt, als het de bepaalde dag is. Die dag is door God bepaald. Wist je dat op de achtste dag, de dag dat joodse jongetjes worden besneden, de stollingsfactor in het bloed het hoogst is? Het is dus niet voor niets de achtse dag, of die nu op Sabbath valt of ergens anders, het moet die dag, een andere dag kan dodelijk zijn!

Als we deze dingen moeten doen, ongeacht de dag, waarom dan niet genezen op die dag? Men oordeelt naar de letter van de wet en niet naar de geest ervan. Ook in kerkelijk Nederland zijn we snel geneigd ons oordeel klaar te hebben over mensen die een van de Gods geboden niet zo nauw nemen. In sommige kringen is de zondag heilig en mag er niets worden gedaan. Mijn vader was van huis uit zo opgevoed en wij mochten dus ’s zondags niets. Ik weet nog dat we op een zomerdag bij mijn opa waren en er een ijscoman door de straat reed. Alle kinderen kregen een ijsje, behalve Arie, want die lust op zondag geen ijs (ik ben gek op ijs ;-( Maar zo wordt de letter toegepast en niet de geest.

Wanneer we naar het  woord de letter toepassen en niet in de geest, of door de Geest, de toepassing doen, zijn we geen haar beter dan de Farizeeën. We moeten niet oordelen naarmate we oppervlakkig zien, wat voor ogen is, maar ons verdiepen in het diepste diep van de mensen. Kijken met ogen vol bewogenheid i.p.v. oordeel. Wanneer we een oordeel over mensen uitspreken verliezen  we de kans om ze te bereiken met het evangelie. Is dat de reden dat de kerken leeglopen, dat we meteen over alles een oordeel klaar hebben? De Here weet het. Vraag aan God, de Heilige Geest om je te laten kijken met Zijn ogen, Hij kent het hart,   Misschien geeft Hij je wel een woord van kenis waarom iemand doet zoals die doet en ben je in staat te helpen, zoals Jezus deed bij de Samaritaanse vrouw. Hij veroordeelde haar niet, hoewel ze een ‘mannenverslindster’ was, Hij kende haar diepste diep, ontboezemde dat in liefde en won haar ziel, waardoor zij het hele dorp tot Jezus bracht. Eerst kijken met geestelijke ogen en niet meteen je oordeel klaar hebben, dat is de boodschap van vandaag. Ik denk iets waar ik me van moeten bekeren. Dank u, Heer, voor Uw Woord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s