Geen watje


Word boos, maar zondig niet; laat de zon niet ondergaan over uw boosheid, en geef de duivel geen plaats. — Efeziers 4:26-27http://dawo.nl/?p=4880

Lezen: Efeziers 4:17-32

Ik moet bij deze tekst weer eens aan gezegde denken wat mijn moeder zaliger altijd gebruikte: boos worden is menselijk, boos blijven is duivels. En haar uitspraak vindt zijn wortels ongetwijfeld in deze tekst. Wanneer je dacht dat je als christen niet boos mag worden, dan had je het dus mis. We zijn geen watjes. Er kunnen zich situaties voordien waardoor je echt boos kan worden. Zelfs de Here Jezus had dat toen Hij zag dat men het Huis van Zijn Vader tot een roverhoofdman had gemaakt. Hij keerde de tafels van de geldwisselaars om en joeg iedereen er met een eind touw uit. Maar de boosheid mag ons nooit overheersen zodat we niet meer weten wat we doen.

Ja, maar Hij zegt toch dat je de ander de andere wang toe moet keren? Jazeker, als iemand je op de rechterwang slaat. Als je tegenover iemand staat een klap uitdeelt en je bent rechts, dan sla je hem op de…. Linkerwang. Een slag op de rechterwang was niet echt een klap, maar echt bedoeld om uit te dagen, te treiteren, zo je wilt. Daar moet je dus niet op ingaan. Maar zeker, hier  staat het echt: je mag boos worden, maar niet boos blijven. Voordat je gaat slapen moet je het weer goed maken, het bijpraten. Als eer en nacht overheen gaat, gaat het wortelen en dat wordt het bitterheid, wat weer een oorzaak kan zijn van ziekte. Het hele tekstgedeelte komt eigenlijk voort uit vers 20, waar de NBG vertaling het zo duidelijk zegt: Gij geheel ander, je hebt Christus leren kennen. Dat onderscheidt ons van de wereld, van hen die niet geloven en Jezus niet in hun hart hebben. Wij worden ook  boos, maar we blijven het niet, we maken het weer goed. We praten het uit. Goed maken betekent niet dat je water bij de wijn moet doen, maar wel dat alles weer in orde gekomen is. En soms moet je je gelijk doorslikken, weet dan dat God ook Rechter is en het voor je opneemt. Hij komt voor ons op, weet je nog? Ga nooit boos slapen, of vertrek zonder goed afscheid te hebben genomen. Wie weet zie je de ander nooit meer en word je je verdere leven gepijnigd door: ‘Had ik maar……’ Ook hierin zijn we anders,omdat de Geest van Christus in ons woont. Hij zal ons helpen te vergeven waar nodig. Zijn er mensen die je nog moet vergeven? Doe het dan snel! Nu kan het nog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s