VerzoekingZalig is de man die verzoeking verdraagt, want als hij beproefd gebleken is, zal hij de kroon van het leven ontvangen, die de Heere beloofd heeft aan hen die Hem liefhebben. — Jakobus 1:12http://dawo.nl/?p=4833

Lezen: Jakobus 1:12-18

Verzoeking en beproeving. Twee kanten van dezelfde medaille lijkt het soms. Komt het nu van God of van de duivel? Je proeft iets om te kijken of het lekker is, vaak met het puntje van je tong. Even eraan likken. Of je ruikt eraan. Goud en zilver worden beproefd op hun echtheid. Er zit, als het goed is, een waarmerk op. Zo is dat ook met ons geloof. Het moet getest zijn. Is het wel echt? Als alles van een leien dakje gaat, is het makkelijk. Als niets of niemand je iets in de weg ligt om te geloven, lijkt het niet zo moeilijk. Aan de andere kant lijkt dat nu juist een beproeving te zijn. Waar we opmerkelijke godsdienstvrijheid hebben, en prijs de Heer daarvoor, lopen juist de kerken leeg. Maar waar vervolging is groeit de kerk als nooit te voren. In het volgende vers zien we dan ook dat die verzoeking voora uit ons eigen vlees, onze eigen begeerte voortkomt. Gelukkig ben je dan, als je dat verdraagt, als je niet van je geloof afvalt, maar die verzoeking weet te weerstaan. Het woordje zalig is niet zo goed gekozen. Het Griekse Makarios betekent; gelukkig, gezegend. Heeft dus niets met je redding te maken. Maar dit woordje kan wel verwarring scheppen as je het vertaalt met ‘zalig’ 

Houdt God dan niet meer van je,als je er wel aan hebt toegegeven? Natuurlijk wel, Bij God is er altijd weer een weg terug. We hadden het gisteren al over de verloren zoon. Ooit wel eens opgelet, dat hij al een gelovige was? Hij was al een kind van de Vader, maar ging zijn eigen weg…. Maar Vader stond op de uitkijk om te kijken waar Zijn zoon bleef.

Kijk ook niet gek op als je beproefd, getest, wordt, maar weet dat het niet van God komt, want uit Hem komt geen duisternis. Satan zal proberen ons te verleiden en ons, als we ervoor bezweken zijn, opzadelen met een schuldcomplex. Maar onze schuld is al gedragen en betaald op het kruis van Golgotha. Halleluja!

Maar we hebben de Heilige Geest gekregen om weerstand te bieden tegen het kwaad, om de werken van satan te verbreken en inderdaad, om standvastig te zijn in ons geloof. Wees daarom op je hoede voor verleidingen. Versterk je fort in vredestijd, dat doe je door dicht bij de Here en Zijn Woord te blijven, te groeien in je geloof en te wortelen aan de waterstromen de Heilige Geest. Dan krijg je de medaille, de erekroon, de lauwerkrans van het leven en ben je gelukkig. Maar soms moet je gewoon even volhouden. Succes!

Een gedachte over “Verzoeking

  1. Pingback: Verzoeking |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s