ZegenbrengersWees allen eensgezind, vol medeleven, heb de broeders lief, wees barmhartig en vriendelijk. Vergeld geen kwaad met kwaad of laster met laster, maar zegen daarentegen, omdat u weet dat u daartoe geroepen bent, opdat u zegen zult beërven. — 1 Petrus 3:8-9http://dawo.nl/?p=4752

Lezen:  1 Petrus 3:8-12

Wat is het toch makkelijk om kwaad te spreken van anderen. Het overkomt je als je even niet oplet. Heb je dat ook? Je bent in gesprek met iemand, voor je het weet gaat het over iemand anders en worden er dingen gezegd die je eigenlijk liever niet zou weten. Ze zijn misschien niet waar, of niet helemaal en voor je het weet is het kwaad gezaaid. De volgende keer dat je de betreffende persoon ziet, speelt dat wat je hebt gehoord, en denkt te weten, door je achterhoofd en beïnvloedt het je omgang met hem of haar. Het gaat fnuikend, vaak slinks. 

Wat Petrus ons vandaag vraagt is eensgezind te zijn, zeker in de gemeente. Gaan er twee op pad zonder het met elkaar eens te zijn, vraagt Amos in zijn hoofdstuk 3 vers 3? Zo kan een gemeente, die verdeeld is, niet beantwoorden aan de opdracht die God haar gegeven geeft. Medeleven is ook ontzettend belangrijk, en uiteraard de onderlinge liefde, barmhartigheid en vriendelijkheid. Die moet aan iedereen bekend zijn, zegt Phil. 4:5.

En als mensen ons kwaad doen, dan wil de wereld gerechtigheid, als men over ons roddelt dan doen wij het terug? Nee, dus. Kwaad beantwoorden we met goed en laster met zegen. Zegenen betekent eigenlijk: ‘goed spreken’ dus is het het tegenovergestelde van kwaad spreken. Het ‘Gij geheel anders’ heeft ook daarmee te maken. Tegengesteld reageren is een belangrijk wapen om het kwade af te weren. Onze menselijke natuur wil anders, maar de heilige Geest in ons wil dat we anders zijn dan anderen. Waarom? omdat we Christus hebben leren kennen. En Hij stelt ons in staat om het te doen. Het Oude Testament leert ons: oog om oog. Dat was een wet ter bescherming van de dader. Het mocht maar 1 oog voor 1 oog zijn en geen twee of meerdere lichaamsdelen. Het Nieuwe Testament leert: doe maar niets terug, keer de andere wang toe, waarmee je de spiraal van geweld op een geweldloze manier doorbreekt.

Merk je dat er, in de kerk, op je werk, of waar dan ook over je geroddeld wordt, spreek dan juist goed over die mensen. Want wij zijn geroepen om zegen te brengen, geen vergelding, niet meteen dingen vertellen, die je denkt te weten over die ander, maar benadruk het positieve. Zo keren we het kwaad met het machtigste wapen wat we hebben: liefde. Wil jij een Zegenbrenger zijn? Dan weet je wat je moet doen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: