Leugen en waarheidLeg daarom de leugen af en spreek de waarheid, ieder tegen zijn naaste; wij zijn immers leden van elkaar. — Efeziers 4:25http://dawo.nl/?p=4749

Lezen: Efeziers 4:17-32

Als ik vroeger op mijn kop kreeg van mijn vader omdat ik bepaalde dingen niet mocht, vroeg ik hem altijd: waarom mag dat dan  niet? Nu, jaren later, begrijp ik dat je niet alles gemakkelijk kunt uitleggen, maar in mijn pubertijd had ik daar natuurlijk geen begrip voor. ‘Omdat ik het hebben wil’ zei hij dan vaak. En dat was toen voor mij geen reden. Nu hij er al weer enige jaren niet meer is, mis ik hem nog steeds.

Paulus geeft hier wel een reden. Hij begint dit vers dan ook met: ‘daarom’.
En waarom moeten we de leuge afleggen en de waarheid spreken? Omdat we vernieuwende mensen zijn, geheel anders dan die mensen die Jezus niet kennen.

Mijn chef volgt een cursus leiding geven. We hadden het er laatst over. Hij zei: weet je wat ik nu mis in die hele lesstof? Eerlijkheid. Niemand heeft het er nog over gehad’. En dat is nu precies wat ons kenmerk zou moeten zijn. Eerlijkheid, dus niet liegen, geen uitvluchten en de waarheid spreken. Altijd? Altijd! Dat een leugentje om bestwil geen zonde is, is geen bijbeltekst…..

We moeten het zeker zijn tegenover onze broeders en zuster, want leden liegen niet tegen elkaar. Eerlijkheid en betrouwbaar zijn hoort ook bij discipelschap. Paulus zegt niet voor niets dat we de gordel van de waarheid moeten omdoen bij de geestelijke wapenrusting. Leugens doen ons verstrikt raken. Van het ene leugentje komt het andere en aan het eind weet je niet meer wat je allemaal verteld hebt.

De leugen afleggen, uit doen, er ons van ontdoen en de waarheid omdoen. Het is een bewuste daad. In deze wereld is men het gewoon om, wanneer er iets fout gaat, de ander de schuld te geven. Schuld schuiven noemen we dat. Je dekken op je voorganger. Maar wanneer we eerlijk toegeven dat we fouten hebben gemaakt, zal men ons, op de lange duur, meer gaan waarderen, dan iemand die altijd uitvluchten heeft en het met de waarheid niet zo nauw neemt!
Ook hier geldt het weer wat er in vers 20 staat: Gij geheel anders, gij hebt Christus leren kennen (vers 20 NBG) en zo is het. Waarin zouden we ons anders onderscheiden als we precies hetzelfde zijn en doen als zij die nog geen relatie met de Here Jezus hebben?

Juist de waarheid zal ons doen opvallen in een leugenachtige wereld. Of wil je liever ondergaan in de grijze, leugenachtige massa?

Een gedachte over “Leugen en waarheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s