TraphekjeDit boek met deze wet mag niet wijken uit uw mond, maar u moet het dag en nacht overdenken, zodat u nauwlettend zult handelen overeenkomstig alles wat daarin geschreven staat. Dan immers zult u uw wegen voorspoedig maken en dan zult u verstandig handelen. — Jozua 1:8http://dawo.nl/?p=4747

Lezen: Jozua 1:1-9

Als je mijn Opfrissers vaker hebt gelezen, dan heb je gezien dat ik het al vaker heb gezegd: aan Gods beloften hangen vaak voorwaarden. De beloften, de zegeningen, willen we wel graag hebben, maar met de voorwaarden hebben we vaak niet zoveel. En dan zijn we verbaasd en zeggen Gods Woord klopt niet, geloof werkt niet. 

Jozua staat aan het begin van een geweldige bediening, maar ook voor een zware opgave. Hij moet Mozes, de sterke, maar ook zachtmoedig leider gaan vervangen. Een man met een geweldig charisma, die zulke grote wonderen door zijn handen heeft zien gebeuren. En dan mag Jozua, poe poe. Daarom begint het hoofdstuk ook dat God zegt: ‘Mijn dienaar Mozes is gestorven’ Met andere woorden, ik ga met jou verder. Dan krijgt hij geweldige beloften. Waar hij zijn voet ook maar zetten zal, God zal het hem geven. Geweldig, als God je zo bemoedigd! Hij krijgt een paar keer te horen om sterk en moedig te zijn, omdat God aan zijn kant staat.

Maar dan zien we ineens vers 8 opduiken: Dit boek met deze wet, Gods Woord, mag niet wijken uit je mond, het dag en nacht overdenken, zodat je nauwlettend handelt overeenkomstig wat er in beschreven staat. Alsjeblieft. 24/7 bijbelstudie en doen wat er staat.  Oops, waar is nu weer de genade? O nee, dit is het oude Testament. 😉 Maar ik kan me herinneren dat ook de Here Jezus zei dat degene die Zijn woorden hoorden en ze doet, lijkt op degene die zijn huis bouwt op de rots…. 

Het heeft allemaal te maken met de geest van rebellie, die ieder mens, maar zeker de Nederlander  in zich heeft. Zodra we horen dat we iets moeten, is het al: ik moet niks. En dan: God houdt van mij zoals ik ben, ik hoef niet te presteren. Allemaal waar, maar het is niet de hele waarheid. Gods wetten zijn niet bedoeld als keurslijf, maar als traphekje. Als dat er niet staat kukel je naar beneden, met het gevaar je nek te breken. Daarom staat er ook, dat het doen van Gods woord je wegen voorspoedig maakt en je dan verstandig zult handelen. Het doen van deze dingen heeft totaal helemaal niets met Wetticisme te maken, maar alles met veiligheid. Den wat God zegt in alle facetten van leven, in je gezi, op je werk, op je eigen bedrijf, in je relaties.  Als iemand met zijn handen eet, zeggen we hier wel een: hij eet met zijn 10 geboden. Gods 10 geboden zijn Zijn beschermende handen. Blijf je daar binnen, dan ben je veilig voor alle soorten van kwaad en zul je voorspoedig zijn. Ga je daar buiten, loop je gevaar…. Het is aan ons wat we willen, met of zonder traphekje, of te wel, wel of geen succes. Aan jou de keuze

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s