Eerlijk en betrouwbaarWie trouw is in het minste, is ook in het grote trouw. En wie onrechtvaardig is in het minste, is ook in het grote onrechtvaardig. — Lucas 16:10http://dawo.nl/?p=4734

Lezen: Lucas 16:1-13

Een wel heel duidelijk principe is dit, wat de Here Jezus ons vandaag aandraagt. Eigenlijk heel eenvoudig, maar zo waar. We vinden dit stukje alleen bij Lucas terug, maar het principe kunnen we wel weer terugvinden in Gods Woord.

Betrouwbaar, geloofwaardig in het kleine, dan kan het grote je ook worden toevertrouwd. Het probleem met veel mensen echter is, dat ze het kleine te min vinden. Het moet meteen een grote bediening zijn, met honderden mensen, waar dan ook weer veel geld mee gemoeid is. Maar de les uit de tekst van vandaag is ook: begin nu maar klein, als dat goed gaat kijken we verder. Als dat niet goed gaat, kan je het grote (voorlopig) ook wel vergeten. 

Begin klein, in alle nederigheid. Kijk niet op naar ‘grote namen’, maar wees dankbaar wat de Heer je geeft. Hij is degene die jou toevertrouwt wat je hebt. Door je te laten leiden door jaloezie of afgunst laat je juist zien nog niet geschikt te zijn voor iets groters. Of groters ook belangrijker is moet je jezelf ook dan weer afvragen. Als 1 zondaar zich bekeert is het al feest in de hemel, wees daar dan ook verheugd over. Denk dat degene die Billy Graham tot de Heer heeft geleid nooit kon weten wat voor effect dat zou hebben: duizenden die zich hebben overgegeven aan God! Als die persoon dat nu eens niet gedaan zou hebben?

In het Alpha boekje staat zijn verhaal. Het enige wat die man deed was het vervoer regelen zodat jongeren naar een jeugdsamenkomst konden gaan, waar ze tot geloof kwamen. Billy wilde nooit, totdat hij een keertje het busje mocht rijden. Zo vindingrijk was die man, Billy ging en het resultaat weten we. Trouw in het kleine!

We zien Paulus, bij de aanstelling van mensen met een taak in de gemeente eigenlijk hetzelfde principe gebruiken. Kan je je gezin goed besturen (een klein groepje) dan kan het ook in de gemeente. Maar als het je niet met dat kleine groepje lukt, verwacht dan ook niet dat het met meerdere mensen zal lukken. Het is eigenlijk zo eenvoudig. Je zou het stage lopen in het Koninkrijk kunnen noemen. Begin maar gewoon onderaan de ladder en doe, wat je doet, met liefde en wees eerlijk en betrouwbaar. Dan gaat God Zijn weg met jou verder, zeker te weten. Schade en schande leert ons, dat juist betrouwbare mensen, van wie je echt opaan kunt, ook in het Koninkrijk niet altijd te vinden zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s