Wat doet genade met je?Want de zaligmakende genade van God is verschenen aan alle mensen, en leert ons de goddeloosheid en de wereldse begeerten te verloochenen en in deze tegenwoordige wereld bezonnen, rechtvaardig en godvruchtig te leven, terwijl wij verwachten de zalige hoop en verschijning van de heerlijkheid van de grote God en onze Zaligmaker, Jezus Christus. — Titus 2:11-13http://dawo.nl/?p=4731

Lezen: Titus 2:11-15

Allereerst: Gods genade is er voor iedereen. Voor iedereen beschikbaar. Wat voor puinhoop je misschien ook van je leven hebt gemaakt, Gods genade is er ook voor jou. Genade is onverdiende gunst. Niemand hoeft goed genoeg te zijn om de genade te ontvangen. Voor iedereen beschikbaar: Gratis en voor niets! Je moet het alleen willen ontvangen.

Maar dan? Als je Gods genade in je leven hebt toegelaten, de Here Jezus hebt uitgenodigd in je hart, gaat die genade je langzaam maar zeker, op Gods tempo,  veranderen. De goddeloosheid en de wereldse begeerten vind je niet fijn meer en je gaat een bezonnen, rechtvaardig en godvruchtig leven leiden. Dat komt van binnenuit. We mogen dat nieuwe bekeerlingen niet opleggen, dan hebben ze meteen weer een juk. Nee God wil niet dat we Hem dienen uit angst of uit wetticisme. Hij wil dat we dat doen uit Liefde! En dat we veranderen doet Hij door Zijn Geest, door de genade. 

Mensen die roepen dat we niets meer met de wet te maken hebben, kennen het Woord niet. Wie Mij liefheeft zal Mijn geboden bewaren = doen, zegt Jezus. Een wijs man is diegene die het Woord hoort en het doet. Geloof zonder werken is dood, zegt Jacobus. Het ligt allemaal genuanceerder dan we denken.  Niet iedereen die tot bekering, tot geloof komt, is meteen vrij van alle verslavende dingen zoals drugs, drank, nicotine of porno (of eten) Daar gaat bij de een nog wel een weg aan vooraf. Bij  een ander werkt het wel zo. Maar laten we onze ervaring niet als dogma verheffen. Dat is het Woord alleen. En ja, er zal na verloop van tijd een verandering te merken moeten zijn. En ja, men moet gediscipeld en gedoopt worden (of andersom) Maar vertrouw God, dat Hij het doet en niet degene die tot geloof gekomen is! Reken niet buiten de kracht van Gods genade, want die is enorm sterk! Vertrouw op God. Het beste advies wat je ooit kunt krijgen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s