TroostGeprezen zij de God en Vader van onze Heere Jezus Christus, de Vader van de barmhartigheden en de God van alle vertroosting, Die ons troost in al onze verdrukking, zodat wij hen kunnen troosten die in allerlei verdrukking zijn, met de vertroosting waarmee wij zelf door God getroost worden. — 2 Korintiers 1:3-4http://dawo.nl/?p=4720

Lezen: 2 Korintiers 1:3-11

Paulus begint zijn tweede brief aan de Korinthiers met lofprijzing. In de Joodse synagoge was dat altijd de orde van dienst. Wat er ook was gebeurd, altijd eerst  YHWH loven en prijzen. Dat doen we in onze erediensten nog steeds, eerst de lofprijs en de aanbidding, dan het Woord.

Dan hebben de vertalers gekozen om het woordje Parakleitos, te vertalen met vertroosting. Ik wijk daarmee af. Wanneer Jezus ons belooft om de Trooster te zenden, wordt hetzelfde woord gebruikt. Maar Parakleitos betekend meer dan Trooster, het betekent ook:  ‘erbij roepen, te hulp roepen, verzoeken, smeken; oproepen, vermanen, aansporen; (vriendelijk) aanmoedigen, bemoedigen, troosten’ Troost is dus maar één facet. Wanneer jij je daar alleen op focust, mis je wel het hele beeld. Het gaat hier namelijk om verdrukking en dan kan troost geweldig zijn, maar dan heb je juist meer aan hulp om het te doorstaan, om aanmoedigingen om vol te houden, om….juist: de Heilige Geest. En dan krijgt deze tekst meteen een ander plaatje. Dan zijn we niet meer zielig en moeten we getroost worden, het beeld van een kind dat geplaagd wordt en troost zoekt in moeders armen, maar juist iemand, die zich ertegen te weer stelt, in de kracht van de Heilige Geest.

Teveel worden we als christen afgeschilderd als lijdzame mensen, die wat er gebeurt maar over zich heen laten komen. En het is inderdaad zo, dat we ons zo gedragen. Berusting noemen we dat. Maar wanneer we beseffen dat we vol zijn van de Opstandingskracht, Die Jezus uit de dood deed opstaan, dan zijn we geestelijke Popeye’s, gespierd met geestelijke kracht. We zouden toch kracht ontvangen wanneer de Heilige Geest over ons kwam? Laat die kracht dan zien. Bind de strijd aan, in die Kracht. Lijdzaam toezien hoe we worden verdrukt, of dat nu van buitenaf of van binnenuit komt? No way! En we ontvangen die Hulp om door te geven aan anderen, zodat die nog groter wordt, een Bijbels principe.  Dus wees sterk en moedig, YHWH Adonai is met je, de Trooster, de Helper, de Bron van Kracht, in je!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s