ArendZoals een arend zijn nest opwekt, boven zijn jongen zweeft, zijn vleugels uitspreidt, ze pakt en ze draagt op zijn vlerken, zo heeft alleen de HEERE hem geleid, er was geen vreemde god bij hem. — Deuteronomium 32:11-12http://dawo.nl/?p=4719

Lezen: Deuteronomium 32:1-14

Wat is het een geweldig gezicht als je een adelaar (ander woord voor arend) ziet vliegen. Zijn vleugels hebben een geweldige spanwijdte. Zwevend op de thermiek van de wind kost het hen nauwelijks inspanning om te vliegen. Met hun arendsogen houden ze alles in de gaten, zeker als er jongen op het nest zitten. Nu dreigt  daar weining gevaar, want hun nest is hoog op de rotsen. Maar een gevaar is dat het jong uit het nest valt en dan met een ijzingwekkende vaart naar beneden stort. Daar is de arend dan vliegensvlug bij, gaat onder het jong vliegen en vangt het op met zijn vleugels. Zittend op de rug van Pa of ma wordt het jong weer terug naar het nest gevlogen. Ook met Vliegles schijnt het zo te gaan. Hij laat hen niet vallen.

Deze vergelijking gebruikt Mozes in zijn lied als hij vertelt hoe YHWH Zijn volk Israel uit Egypte heeft geleid. ook al viel het telken weer uit het nest, Hij droeg hen. Exodus 19:4 Zegt ook dat Hij hen op adelaarsvleugels gedragen heeft en bij Hem gebracht.

Zo is Hij, zo’n liefdevolle, machtige God hebben wij. Als we uit het nest vallen, door eigenwijsheid of wat voor treden dan ook, laat Hij ons niet vallen, maar vangt ons op. Liefdevol, sterk, voor niemand bang. Zijn vleugels kunnen ons houden. Ze leren ons wel een wijze les, het kan soms even duren voordat je merkt dat Hij onder je vliegt en je op Zijn sterke rug geland bent, maar stop maar met fladderen en paniekeren, Hij is onder je. Dag aan dag draagt Hij ons, zegt Psalm 68:20, die God is ons heil, onze redding.

Je zo gedragen weten geeft je rust, in welke omstandigheid je ook bent. Misschien lig je op het ziekbed en worstel je met vragen als waarom en hoe? Hij draagt je. Misschien lig je in echtscheiding en snap je er geen snars meer van, Hij is bij je. Wat er ook gebeurt, weet dat de ogen van een arend ontzettend scherp zijn, niets ontgaat hem. Zo is dat ook met onze hemelse Vader. Je bent in Zijn ogen kostbaar, zo kostbaar dat hij Zijn eigen Zoon overgaf als losprijs. Blijf vertrouwen, zie op Hem en laat je zakken op de rug van de Arend. Enne er is geen vreemde god bij hem, met andere woorden; alleen Hij kan je redden. Geef je over, staak je strijd, Hij doet het voor je!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s