De weg is open!


Jezus riep nogmaals met luide stem en gaf de geest. En zie, het voorhangsel van de tempel scheurde in tweeën, van boven tot beneden; de aarde beefde en de rotsen scheurden; ook werden de graven geopend en veel lichamen van heiligen die ontslapen waren, werden opgewekt; — Matteus 27:50-51
Lezen: Matteus 27:45-56

Heb je ook zo genoten van de Passion? Je kunt er, zoals zovelen, natuurlijk weer een hele dosis kritiek op loslaten, of je kunt bidden dat de boodschap van hoop en liefde zal doordringen in de harten van mensen en de Heilige Geest vertrouwen dat Hij de Naprediker zal zijn! Gebruik het vandaag om met mensen in gesprek te komen!

Er gebeuren, zo lezen we in onze tekst een aantal bijzondere dingen rondom Jezus dood. Er trad eerder een zonsverduistering op (de zon wilde niet meer schijnen, schreef ik jaren geleden eens in een liedje) En ook hier zien we bijzondere dingen gebeuren: de aarde beefde en rotsen scheurden, graven gingen (daardoor) open en een aantal heiligen werden opgewekt. Maar het meest krachtige was dat het voorhangsel scheurde: en wel van boven naar beneden:…… Oftewel: Gods werk.

Het voorhangsel, een kunstwerk met daarop twee cherubs. Dezelfde als die de toegang tot het paradijs versperden voor Adam en Eva? In ieder geval kon niemand zomaar dat voorhangsel voorbij. Wanneer de hogepriester dat eens per jaar deed om het bloed te sprenkelen op het deksel van de ark, kreeg hij een kleed aan met belletjes en een touw om zijn enkel. Als hij dood ter aarde zou vallen, en het rinkelen van de belletjes ophield, hoefde men niet het voorhangsel voorbij, maar kon men hem met een touw terugtrekken. Zo heilig is onze God!

Maar nu Jezus gestorven is, is het voorhangsel niet meer nodig! Wij mogen nu ‘zomaar’ bij God binnenlopen. Er zijn ook geen offers meer nodig om God gunstig te stemmen. Het ultieme offer, de dood van Jezus, Zijn bloedstorting is voldoende geweest. Alle andere offers wezen daarheen! Daarom waren zijn laatste woorden, die Hij uitriep: Het is volbracht! Dat riep Hij met luide stem, zodat iedereen het horen kon: Er is betaald!

Nu mag iedereen, die in Hem gelooft, Zijn offer als betaling voor zijn zonden accepteert, vrijmoedig binnenlopen. Dat is het evangelie van de liefde van Jezus! Wat een geweldige boodschap van genade. Laat die klinken, ook vandaag. Dan is het pas een Goede Vrijdag!

Een gedachte over “De weg is open!

  1. Pingback: De weg is open! |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s