Liefde en wet


De liefde doet de naaste geen kwaad. Daarom is de liefde de vervulling van de wet. — Romeinen 13:10

Lezen: Romeinen 13:8-14

Liefde. Toen ik opgroeide was er een nasleep van de flower power periode. Love en Peace. John en Yoko in bed in het Amsterdamse Hilton, dat. De liefde was het waar het om draaide. Regels moesten overboord, de geest van rebellie was heer en meester.

Ook nu hoor je mensen zeggen, dat we de wet niet meer nodig hebben. Vrijheid van meningsuiting wordt (mis) gebruikt om anderen te beledigen tot in het diepst van hun ziel. En ook, sinds de genadeboodschap doorgedrongen is in Nederland, hebben we de wet niet meer nodig. Wie in een kerk zit, waar iedere zondag de 10 geboden nog worden voorgelezen, is onder een vloek, wordt er dan gezegd. Retteketet, weg met de wet!

Dat is dus absoluut niet bijbels! Het vers hiervoor haalt Paulus de wet nog aan, de tweede tafel, waar het gaat over onze relatie met anderen. Als je dat doet, uit liefde, dan heb je de wet vervuld. Zoals Jezus de wet vervulde. Hij schafte de wet niet af, nee, Hij vervulde Hem, door te laten zien dat we Gods wet niet hoeven te houden om behouden te worden, maar uit liefde. Liefde is het sleutelwoord. Je houdt (je aan) de wet omdat je van God en je naaste houdt. Dan doe je hem geen kwaad. Jezus zei het zelf: Heb God lief boven alles en de naaste als jezelf. Gods liefde, de Agape, die Hij on onze harten heeft uitgestort door de Heilige Geest, ontneemt de kramp, het juk van de wet, de genade ontneemt ons de redding door de wet en de Heilige Geest leert ons te leven vanuit de liefde, door een nieuwe wet in ons binnenste te schrijven. De God van het Oude Testament is niet veranderd, Hij is en blijft dezelfde.

Daarom, niet op een flower power, maar op een Holy Ghost Power manier van elkaar houden, is de ander uitnemender achten dan jezelf, je houden aan Gods regels, door de liefde, die Hij weer geeft, uit te dragen en in praktijk te brengen. Dat is geen last, dat is een lust.

Met vriendelijke groet,Arie de Paauw

Eén reactie op “Liefde en wet”

  1. Liefde en weg | schreef:

    […] Liefde en wet […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: